NEW YORK - De 10.000-puntengrens is ook dinsdag voor de Dow-Jonesindex onbereikbaar gebleken. Voor de graadmeter van de effectenbeurs van New York bleef het bij flirten met de psychologische grens, want Wall Street maakte een algehele pas op de plaats.

De Dow-Jonesindex noteerde een verlies van 75,08 punten op ,38 punten. Wat neer komt op een daling van 0,75 procent. De schermenbeurs Nasdaq moest nog meer terrein prijsgeven. Deze door technologiefondsen gedomineerde index verloor 53,91 punten, ofwel ,8 procent, op 1880,51 punten.

Militair succes

Volgens een analist was een correctie na de forse koersstijgingen van de afgelopen weken te verwachten. De militaire successen in Afganistan hadden grote verwachtingen gewekt op de beurs en beleggers verleid tot grote aankopen. In minder dan twee maanden waren hierdoor de Dow en Nasdaq gestegen met respectievelijk 21 procent en 36 procent.

Technologie

Vooral technologiefondsen, die de laatste tijd de grootste stijging hadden laten zien, voelden de pijn van deze correctie. Zo bungelden Intel Corporation en Hewlett-Packard onderaan de Dow-Jones. Zij verloren respectievelijk 3,36 en 2,78 procent.

Olie

Het waren oliebedrijven en farmacieconcerns die dinsdag op de beurs hun kruit droog wisten te houden. Bovenaan de graadmeter prijkte dan ook Exxon Mobil met een plus van 2,57 procent en als goede tweede eindigde Johnson and Johnson. Het fonds won 1,47 procent.

Euro

De euro noteerde aan het einde van de handelsdag in New York ,8832 dollar. Daarmee is de Europese munteenheid duurder geworden dan maandag. Toen kostte de euro nog 0,8787. De dollar was iets gedaald en stond op f 2,4939. Maandag was dat nog f 2,5067.