BRUSSEL - President Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag opnieuw gesuggereerd dat er een renteverhoging aan zit te komen in het eurogebied. "De risico's voor de prijsstabiliteit zijn groter geworden", zei hij in het Europees Parlement. "Mijn taak is het bewaren van de geloofwaardigheid."

Afgelopen december heeft de bank de rente verhoogd met een kwart procentpunt. Analisten denken al langer dat de ECB in maart opnieuw een renteverhoging zal aankondigen. Een hogere rente moet de inflatie beteugelen. Die is de laatste tijd opgelopen door de hogere olieprijs.

Trichet waarschuwde dat loonsverhogingen om de gestegen prijzen goed te maken, zullen leiden tot een hogere inflatie voor een langere tijd. Dat zou het risico op nieuwe renteverhogingen vergroten.

Loonsverhogingen

"Als er tweede-ronde-effecten komen (hogere lonen na duurdere olie), dan zullen de inflatieverwachtingen onmiddellijk omhoog gaan. De markt zou meteen een hogere inflatieverwachting incalculeren", aldus Trichet. Hij voegde eraan toe dat loonsverhogingen ook de concurrentiekracht van de Europese economie aantasten.