BRUSSEL - Werkzoekenden in de Europese Unie kunnen vanaf maandag terecht op de nieuwe website EURES, waar één miljoen vacatures op worden geadverteerd. Door de ingebruikstelling van EURES hoopt Europees commissaris Spidla (sociale zaken) de mobiliteit van werknemers tussen EU-lidstaten te vergroten om meer economische groei te bewerkstelligen.

Momenteel werkt slechts 2 procent van de ruim 450 miljoen EU-burgers legaal in een andere lidstaat. Gemiddeld werkt de Europeaan ook 10,6 jaar in dezelfde baan. In de Verenigde Staten is dit 6,5 jaar. Het jaar 2006 is overigens door de Europese Unie uitgeroepen tot jaar van de mobiliteit van werknemers.

Spidla denkt dat mobiliteit van werknemers nodig is om de dynamiek binnen bedrijven op gang te houden. De Tsjechische Eurocommissaris riep de vijftien oude EU-lidstaten in verband daarmee ook op om hun grenzen zo snel mogelijk open te stellen voor werknemers uit de nieuwe Europese landen.

De banen op de EURES-website worden aangedragen door zeshonderd lokale informatiecentra, die de vacatures weer doorgestuurd krijgen van arbeidsbureaus. Spidla verzekerde dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zal toezien op een gelijke behandeling van sollicitanten uit alle lidstaten.

"Non-discriminatie is één van de belangrijkste principes, zeker zolang sollicitanten kunnen aantonen dat ze de taal van het land waar ze een baan zoeken machtig zijn."

Overigens weerhoudt volgens onderzoek de problemen die gemoeid gaan met het aanleren van een andere taal 50 procent van de EU-burgers ervan om naar een andere lidstaat te verhuizen.

Tegelijkertijd zegt 66 procent van de Europeanen bereid te zijn om hun eigen regio te verlaten om werk te zoeken. De vacatures zijn vanaf maandag beschikbaar op de website: http://europa.eu.int/eures/ .