AMSTERDAM - Het aantal mensen dat van mening is dat de euro goed is voor ons land is met tien procent op het laagste punt sinds de invoering van de munt. In januari 2002, toen de munteenheid werd ingevoerd, was de acceptatie van de euro op zijn hoogte punt. Dertig procent van de ondervraagden waardeerde de nieuwe munt op dat moment. Dat meldt Algemeen Dagblad maandag op basis van onderzoek van marktonderzoeksbureau Trendbox.

Directeur Goos Eilander van het onderzoeksbureau licht het onderzoek in de krant toe. Nederland zou in de mineur zijn en de euro is daar de dupe van. "Iedereen heeft het gevoel dat die euro van grote invloed is geweest op de prijzen. We vinden dat alles duurder is geworden." Zegt Eilander in het dagblad. Uit eerder onderzoek van de Europese Commissie zou hetzelfde beeld naar voren komen.

Acceptatie

De Nederlandse Bank (DNB) kan zich volgens de ochtendkrant niet vinden in de resultaten van het onderzoek. De bank erkent dat de acceptatie van de munt niet volmaakt is, maar stelt dat uit enquêtes blijkt dat 51 procent van de ondervraagden de invoering van de euro een goede zaak vindt.

Het onderzoek van Trendbox wordt sinds 1991 jaarlijks uitgevoerd. Zesduizend mensen werden ondervraagd voor het onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat dit jaar een kwart van hen maandelijks geld tekort komt. Veertien procent van de ondervraagden zou 'vroeger gelukkiger zijn'. Het aantal mensen dat dit zo voelt was nooit eerder zo hoog, meldt de krant.

Politiek

Volgens de onderzoekers heeft de afkeer van de euro nog een reden. De combinatie van onvrede over de politiek en de onzekere toekomst ondersteunt deze gevoelens.