BRUSSEL - Brussel gaat optreden tegen de toevloed van te goedkope schoenen uit China en Vietnam. De leren schoenen zouden een antidumpingheffing van maximaal 20 procent moeten krijgen. EU-commissaris Mandelson (Handel) adviseert dat de EU-landen deze week, aldus een bron rond een EU-onderzoek naar dumping zondag.

De laatste tijd is Europa overspoeld door zeer goedkope schoenen uit vooral China. De Europese schoenenfabrikanten, die hun klanten in rap tempo verloren, deden vorig jaar hun beklag in Brussel. De Europese Commissie onderzocht sindsdien of er sprake is van dumping, wat verboden is door de wereldhandelsorganisatie WTO.

Voorlopige conclusie is dat er "overtuigend bewijs is van staatssteun in China en Vietnam en de daaruit voortvloeiende dumping". China en Vietnam exporteerden in 2005 voor circa 2 miljard dollar aan schoenen naar de EU.

Vorig jaar zomer ontstond nog een rel over Chinese kleding. China had de exportlimieten voor kleding overschreden. De Europese Commissie legde toen tijdelijk de handel stil. Ook naar de grote import en zeer lage prijs van plastic tasjes uit China loopt momenteel een EU-onderzoek.