HILVERSUM - Een kwart van de Nederlanders heeft een andere zorgverzekeraar genomen en nog eens 6 procent stapt deze week over. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, meldde RTL Nieuws zaterdagavond. Geld is de belangrijkste reden om voor een andere ziektekostenverzekeraar te kiezen; 45 procent stapte daarom over.

Voor 30 procent was een aantrekkelijk collectief aanbod via de werkgever de reden. Van de ondervraagden denkt 12 procent bij de nieuwe verzekeraar betere zorg te krijgen. De meeste Nederlanders (64 procent) zijn meer geld kwijt aan de ziektekostenverzekering dan vroeger, gemiddeld 60 euro per maand.

Half januari bleek uit een onderzoek in opdracht van de Volkskrant al dat 31 procent zou kiezen voor een andere verzekeraar. Stappen daadwerkelijk zo veel Nederlanders over, dan gaat het om meer dan vijf miljoen mensen.

Tot 9 januari had bijna de helft van alle Nederlanders nog geen keuze gemaakt voor een ziektekostenverzekering, bleek uit onderzoek van het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Tot 1 maart kan men de huidige zorgverzekering opzeggen.