PARIJS/AMSTELVEEN - Air France-KLM heeft het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2005/2006 geprofiteerd van een behoorlijke passagiersgroei. De vrachtdivisie liet een "bemoedigend" herstel zien, zo meldde de luchtvaartgroep donderdag.

De nettowinst kwam daardoor uit op 77 miljoen euro tegenover 23 miljoen in dezelfde periode in het voorafgaande jaar. De omzet bedroeg 5,4 miljard euro. Dat komt neer op een stijging van 12,4 procent.

Reizigers

De samenwerking tussen Air France en KLM heeft positieve gevolgen gehad voor het aantal vervoerde reizigers. Ook in het derde kwartaal zaten de vliegtuigen voller. De omzet van de passagiersdivisie nam daardoor met 11,8 procent toe tot 4,2 miljard euro. Air France-KLM wist het negatieve bedrijfsresultaat van 29 miljoen euro over het derde kwartaal van 2004 om te buigen in een winst van 99 miljoen euro.

De resultaten van de vrachtpoot vielen het eerste halfjaar nog tegen, maar Air France-KLM wist donderdag te melden dat het herstel inmiddels is ingezet. De capaciteit groeide weliswaar harder dan het aantal vervoerde goederen, toch nam het bedrijfsresultaat 15 miljoen euro toe tot 98 miljoen.

Brandstofkosten

Net als andere luchtvaartmaatschappijen heeft Air France-KLM last van de gestegen brandstofkosten. De rekening voor kerosine viel in het derde kwartaal aanzienlijk hoger uit. De luchtvaartgroep was 1 miljard euro kwijt aan brandstof tegenover 785 miljoen euro in dezelfde periode in 2004.

Deze stijging lag overigens niet alleen aan de duurder geworden kerosine. Door het extra passagiersverkeer had Air France-KLM meer brandstof nodig. Daar kwamen negatieve valuta-effecten bij.

Air France-KLM verwacht over het hele boekjaar 2005/2006, dat eind maart eindigt, een bedrijfsresultaat van 900 miljoen euro te boeken. Het vierde kwartaal is volgens het bedrijf traditioneel een zwakkere periode. Bovendien valt Pasen dit jaar in april.