SAN FRANCISCO - Hewlett-Packard, 's werelds grootste printermaker, heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 30 procent meer winst geschreven. De opbrengsten overtroffen de verwachtingen van analisten en zetten de koers van HP in de officieuze handel nabeurs hoger. In de reguliere handel boekte HP woensdag een koersverlies van 2,5 procent.

Het nettoresultaat kwam uit op 1,2 miljard dollar op een omzet van 22,7 miljard dollar. Die was met 5,6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kondigde aan voor 4 miljard dollar aandelen te gaan inkopen.

Volgens HP-topman Mark Hurd zijn vooral kostenbesparingen debet aan de winstgroei. Hurd voert wereldwijd een reorganisatie door waarin bijna 15.000 banen verdwijnen.

Chips

Door goedkoper te leveren en gebruik te maken van goedkopere chips wist het bedrijf orders weg te kapen van marktleider en grote concurrent Dell. Behalve printers levert Hewlett-Packard voor de zakelijke en de consumentenmarkt pc's, vooral desktopcomputers en notebooks. Daarnaast maakt HP faxen en scanners en verzorgt ICT-diensten.