DEN BOSCH - De verkoop van de ruim driehonderd winkels van Edah en Konmar leidt tot een fors aantal supermarktsluitingen. Dat komt omdat ruim honderd van de Edah-winkels te klein zijn om op een winstgevende manier geëxploiteerd te worden. Dat denkt supermarktdeskundige Gerard Rutte. Het gaat hierbij om supermarkten die bijvoorbeeld gevestigd zijn in achterstandswijken.

Specialist Jan-Willem Grievink van het Erasmus Food Management Instituut ziet voor die winkels alleen toekomst als discounter in handen van Aldi of Lidl. "Maar die staan niet als eerste voor de deur om hun belangstelling kenbaar te maken. Laurus zal bij deze bedrijven eindigen en er een slechte prijs voor ontvangen omdat niemand anders deze zaken wil."

De aankondiging ongeveer twee weken geleden van supermarktconcern Laurus dat het de formules Edah en Konmar in de etalage zet om schulden af te kunnen betalen, is in de branche ingeslagen als een bom. Het gaat in totaal om 320 op een totaal aantal van ongeveer 5000 supermarkten in Nederland.

Een woordvoerster van Laurus wilde woensdagochtend weinig zeggen over het verkoopproces. "We zijn in volle gang." Een keur aan ketens heeft al belangstelling getoond, zoals Albert Heijn, Schuitema, Jumbo en het Belgische Colruyt.

Grievink ziet de ontwikkelingen als een schaakspel. "Veel hangt af van de opstelling van de banken. Kijken zij vooral naar bedrijfsbelangen, of gaat het erom de opbrengst van de winkels te maximaliseren. We weten natuurlijk ook niet wat zich achter de schermen afspeelt. Welke andere supermarktbedrijven zijn klant van de banken die de winkels verkopen?"

Het makkelijkste zou volgens Grievink zijn om alle winkels bij één partij onder te brengen die op haar beurt de boel verder verkavelt. Die koper kan zowel een investeringsfirma als een supermarktketen zijn. Hij sluit niet uit dat een grote buitenlandse discountketen de markt in Nederland betreedt. "Er zijn verschillende partijen die dat aankunnen. Maar ook Lidl, dat al in Nederland aanwezig is, kan dat. Dit concern heeft in Duitsland een aparte winkelformule voor grote zaken. Met de formule Kaufland zou deze keten invulling kunnen geven aan de grote Konmarwinkels en met de Lidl de kleinere."

Rutte denkt dat er buiten de sluiting van die ongeveer honderd winkels niet veel verandert als de supermarkten in Nederlandse handen blijven. "Maar als er een buitenlandse partij komt, barst het prijsgeweld los. Er is namelijk maar een manier om in Nederland te concurreren en dat is op de prijs. Het betekent dat de prijzen in de supermarkten verder omlaag gaan en dat de prijzenslag verder verhevigt."

Als de verkoop van de winkels van Edah en Konmar is afgerond, blijft alleen Super de Boer over als onderdeel van Laurus. "Dat bedrijf moet fuseren, want ze zijn alle inkoopkracht kwijt", zegt zowel Rutte als Grievink. "Een partner die voor de hand ligt, is Plus", aldus Rutte. "Dat zijn zelfstandige ondernemers net zoals veel van de Super de Boer-winkeliers. Met een fusie is er meer inkoopkracht, want ik denk dat Laurus het in zijn eentje niet redt."