DEN HAAG - Peter Langhout Reizen raakt steeds dieper in de problemen. Woensdag oordeelde de rechtbank in Den Haag in kort geding dat het reisbedrijf ruim 340.000 euro moet betalen aan de Europeesche Verzekeringen. Het bedrag moet binnen 24 uur op de rekening van de Europeesche worden gestort.

Peter Langhout verkocht jarenlang verzekeringen van de Europeesche aan klanten. In de loop van 2005 staakte de touroperator echter de afdracht van de premies aan de verzekeraar. Uiteindelijk leidde de patstelling tot een kort geding, waarin woensdag uitspraak werd gedaan.

Fonds

De uitspraak van de rechter is niet het enige slechte nieuws voor Peter Langhout. Begin januari schrapte de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) al het lidmaatschap van de reisonderneming. Peter Langhout kon de verplichtingen van het fonds niet langer nakomen. Het SGR-keurmerk garandeert dat toeristen het geld voor de geboekte reis terugkrijgen, als hun reisorganisatie failliet gaat.

Peter Langhout laat de reizen tijdelijk uitvoeren door AnnaSol Vliegvakantie, een reisbureau dat wel is aangesloten bij het garantiefonds.

Tegenvordering

Directeur en naamgever Peter Langhout kondigde woensdagmiddag aan dat hij hoger beroep aantekent tegen de uitspraak van de rechter. "Wij vinden de claim van de Europeesche verzekeringen niet terecht. Sterker nog, wij hebben een tegenvordering van ongeveer 500.000 euro bij hen neergelegd."

De onderneming werkt al enige tijd aan een doorstart. Die zou binnen enkele dagen rond moeten komen. "We kunnen dan weer gewoon door met het bedrijf en onze 107 werknemers houden we in dienst", aldus Langhout.

Peter Langhout Reizen behoort tot de bekendste namen in de reiswereld. Jaarlijks boeken ongeveer 150.000 Nederlanders hun vakantie via Peter Langhout Reizen.