UTRECHT - Het Nederlandse bedrijf Interpay, dat elektronische betalingen verwerkt, wil fuseren met zijn Duitse branchegenoot Transaktionsinstitut für Zahlungsverkehrsdienstleistungen. Beide bedrijven lopen daarmee vooruit op de vorming van een Europese betaalzone.

Interpay en Transaktionsinstitut brachten hun intenties woensdag naar buiten. Halverwege dit jaar moet de fusie zijn bekrachtigd.

De bedrijven zijn gezamenlijk goed voor de verwerking van 6,6 miljard betalingstransacties per jaar. Daarmee hebben zij naar eigen zeggen een marktaandeel van ruim 10 procent in de twaalf landen die de euro als munteenheid hanteren.

De Europese betaalzone, in jargon Single European Payments Area (SEPA) genoemd, moet in 2008 zijn gerealiseerd. Nederlandse consumenten kunnen dan ook met hun pincode transacties verrichten in winkels in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië.

Interpay streeft als betalingsverwerker een topdriepositie na in de nieuwe situatie die na 2008 ontstaat. Daarvoor moet het bedrijf jaarlijks tien miljard transacties verwerken, zo zei een woordvoerder van de onderneming uit Utrecht woensdag. "Er zal zeker nog een consolidatieslag ontstaan tussen de ongeveer 25 partijen die er nu zijn."

Bij Interpay werken bijna duizend mensen. De organisatie is voor 90 procent in handen van de drie grote banken, ABN Amro, Rabobank en ING. De kleinere banken bezitten de overige 10 procent.

Transaktionsinstitut is voor 95 procent eigendom van het Duitse DZ Bank. De rest van de aandelen is in het bezit van het Belgische KBC Bank.

Hoe de nieuwe organisatie eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Op de tekentafel ligt nu een holdingstructuur, waarbij de twee partijen blijven bestaan.