DEN HAAG - De Nederlandse economie trekt verder aan. Voor dit jaar voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) een groei van 2,75 procent, een kwart meer dan eerder verwacht. Voor 2007 voorspellen de rekenmeesters van het kabinet een economische groei van 3 procent, zo meldden ingewijden dinsdag.

Door de verwachte hogere olieprijs (60 dollar) valt het koopkrachtvoordeel van 0,25 procent dat eind 2005 nog gloorde weer weg. De koopkrachtverwachting komt daarmee weer op het niveau dat eerder bij Prinsjesdag uitgesproken werd: een gemiddelde stijging van 1 procent.

Werkloosheid

Daar staat goed nieuws over de werkloosheid tegenover: dit jaar neemt de werkloosheid met 40.000 af, volgend jaar met 80.000. De werkloosheid in Nederland ligt rond 485.000.

Het begrotingstekort daalt ook verder. Na de 1,2 procent van het bruto binnenlands product voor dit jaar, denkt het CPB dat het tekort in 2007 uitkomt op 0,7 procent. De inflatie is in 2006 en 2007 1,25 procent, aldus het CPB.

Compensatie

Het kabinet gebruikt de nieuwe economische voorspellingen voor de komende besprekingen over de begroting van dit jaar en 2007. Het kabinet kon in december, verwijzend naar toen ook gunstige CPB-voorspellingen, de roep vanuit de Kamer om reparatie van de koopkracht nog weerstaan. Nu is compensatie wel nodig, aldus GroenLinks. Tweede Kamerlid Van Gent wil zo snel mogelijk een debat met het kabinet over compensatie.

De grootste oppositiepartij PvdA wil eveneens compensatie. "Nu het koopkrachtcijfer naar beneden is bijgesteld, blijkt dat het CDA in december bij zijn strijd om compensatie ten onrechte een nederlaag heeft geleden. Nu gaan we het alsnog doen, we hebben samen een meerderheid", aldus PvdA-Kamerlid Crone.

Coalitiepartij D66 wil mogelijk ook compensatie, maar Kamerlid Bakker wil de "goede boodschap van het CPB" er niet door laten overschaduwen. Hij wil meer informatie van het kabinet over de precieze koopkrachtgevolgen afwachten.