LUXEMBURG/BRUSSEL - De economie in de twaalf eurolanden is in de laatste drie maanden van vorig jaar met 0,3 procent gegroeid op kwartaalbasis. In het derde kwartaal was de groei nog 0,6 procent, zo blijkt uit de eerste ramingen dinsdag van bureau Eurostat.

"Dat is natuurlijk geen goed cijfer, het is teleurstellend", reageerde Europees commissaris Almunia van Economie. Volgende week komt hij met nieuwe voorspellingen voor het lopende jaar.

Vooral Duitsland heeft gezorgd voor het lagere cijfer. In de grootste economie van Europa was de groei teruggevallen tot nul. In Frankrijk was er slechts 0,2 procent toename van de welvaart, waar dat een kwartaal eerder nog 0,7 procent was. Nederland deed het wel goed met een vol procent groei op kwartaalbasis. Ook Spanje en Finland lieten mooie cijfers zien.

In 2005 als geheel is de economie met 1,3 procent gegroeid ten opzichte van 2004 in de eurolanden. In 2004 was de groei op jaarbasis nog 2,1 procent.

De Unie als geheel, inclusief de razendsnel groeiende nieuwe lidstaten, kende een kwartaalgroei van 0,4 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. De groei voor heel 2005 kwam uit op 1,6 procent.

De cijfers van Eurostat hebben een voorlopig karakter, omdat het statistisch bureau nog lang niet van alle landen voldoende gegevens heeft.