STRAATSBURG - Voor het gebouw van het Europese Parlement in Straatburg hebben zich dinsdag 40.000 werknemers verzameld om te betogen in verband met zogeheten dienstenrichtlijn van voormalig EU-commissaris Bolkestein. Het aantal demonstranten is twee keer zo veel als de organiserende vakbonden hadden verwacht. Driekwart van de demonstranten komt uit Duitsland en Frankrijk.

Nederland is met vijfhonderd FNV'ers aanwezig. "We zijn hier om te betogen dat het Europees Parlement het laatste compromis van socialisten en christendemocraten echt aanneemt", zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Het EU-plan moet het voor dienstverleners gemakkelijker maken om in een ander land van de Europese Unie aan het werk te gaan.

Jongerius haalde fel uit naar minister Brinkhorst (Economische Zaken). De bewindsman had de vakbondsleidster maandag een brief geschreven waarin hij stelde niet te begrijpen waarom zij nog demonstreerde. "Ik snap niet dat hij dat niet snapt. Als twee werknemers in Nederland hetzelfde werk doen moeten ze hetzelfde loon krijgen." Brinkhorst wil vasthouden aan de oorspronkelijke richtlijn zoals die door Bolkestein is opgesteld.

Belemmeringen

Het compromis zet de deur open voor allerlei belemmeringen voor buitenlandse dienstverleners, is zijn opvatting. Een aantal sectoren worden in het compromis uitgezonderd van de vrijere dienstverlening. Dat zijn onder meer de gezondheidszorg en de audiovisuele media.

De dienstenrichtlijn geldt voor de beoefenaren van de zogeheten vrije beroepen. Het oorspronkelijke voorstel van Bolkestein was velen echter te liberaal. Socialisten en christendemocraten, die samen theoretisch een meerderheid hebben, kwamen daarom met een compromis.