VOORBURG - De energierekening van een huishouden met een gemiddeld stroom- en gasverbruik stijgt per 1 januari van dit jaar met 7,5 procent ten opzichte van december 2005. De stijging komt voor rekening van hogere leveringstarieven. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

De hogere tarieven voor de levering van elektriciteit en gas worden door energieleveranciers toegeschreven aan de sterk gestegen olieprijzen op de wereldmarkt. Andere 'kostenposten' op de energierekening, zoals de transportkosten en de energiebelasting, zijn ten opzichte van december vrijwel op hetzelfde niveau gebleven, aldus het CBS.

De afgelopen jaren zijn stroom en gas alleen maar duurder geworden. Gemiddeld betaalt een huishouden voor energie 65 procent meer dan in 2000. De gasrekening steeg tussen 2000 en januari 2006 met 85 procent, elektriciteit werd in dezelfde periode 40 procent duurder.

Energieverbruik

Op basis van de tarieven in januari 2006 en het energieverbruik van 2000 geeft een huishouden met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik ruim 1800 euro per jaar uit aan energie, aldus het CBS. Van dit bedrag betaalt een huishouden 1400 euro aan de levering en het transport van energie. De overige 400 euro zijn energiebelasting en de milieuheffing MEP.

Het CBS-cijfer was voor de PvdA maandag aanleiding om het kabinet opnieuw om compensatie voor de hogere energierekening te vragen. Tweede Kamerlid Crone drong er bij het CDA op aan dit pleidooi te steunen.

Koopkrachtmaatregelen

Het CDA vroeg in december ook om koopkrachtmaatregelen vanwege de stijgende energieprijzen, maar het kabinet weigerde over de brug te komen. Het deed alleen iets extra's voor gezinnen met kinderen en minima en beloofde verder om in het voorjaar de koopkrachtsituatie opnieuw te bezien. Het CDA nam daar genoegen mee.