AMSTERDAM - Het bedrag dat Nederland ontvangt aan Europese subsidies wordt gehalveerd. Dat heeft de Europese Commissie vorige week aan de regering laten weten, meldt de Volkskrant maandag. De halvering van het subsidiebedrag is het gevolg van de verlaagde contributie van Nederland aan de Europese Unie (EU). Volgens de krant heeft het ministerie van Economische Zaken deze informatie bevestigd.

Nederland betaalt tussen volgend jaar en 2013 vier miljard euro per jaar aan de EU. Nu is dat nog vijf miljard euro per jaar. Als gevolg van de verlaging krijgt Nederland minder geld uit de Europese sociale fondsen en de regionale ontwikkelingsfondsen. De sociale fondsen worden onder meer gebruikt voor de reïntegratie van werklozen en cursussen Nederlands voor migranten. Uit de regionale ontwikkelingsfondsen ontvangen economisch zwakke gebieden financiële steun.

Ambtenaren van Economische Zaken overleggen deze week met vertegenwoordigers van de EU over de verdeling van het geld uit de regionale ontwikkelingsfondsen.