BERLIJN - Ongeveer 35.000 Duitsers hebben zaterdag in Berlijn tegen een voorstel betoogd om gemakkelijker over de grenzen te kunnen ondernemen. Vooral veel vakbondsleden demonstreerden, uit angst voor een toevloed van goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa.

Er is jarenlang gesteggeld over deze 'dienstenrichtlijn' van oud-eurocommissaris Frits Bolkestein. Het voorstel moet het dienstverleners makkelijker maken om in het buitenland winkels te openen of klussen te klaren. Veel ondernemers vrezen oneigenlijke concurrentie. Het Europees Parlement stemt er volgende week over.

In theorie mag iedere ondernemer al in een ander EU-land aan de slag, maar dat gaat gepaard met een muur van rare voorwaarden en vreemde regels. Frits Bolkestein, destijds eurocommissaris, kwam met een dienstenrichtlijn, die voor duidelijkheid zou moeten zorgen.

Het Europees Parlement stemt volgende week evenwel over een flink uitgeklede versie van het oorspronkelijke plan van Bolkestein. De richtlijn gaat niet gelden voor alle sectoren. Zo worden uitzonderingen gemaakt voor notarissen, gokbedrijven, de gezondheidszorg en transportbedrijven. Het compromis lijkt ook de laatste critici over de streep te hebben getrokken.