AMSTERDAM - De effectenbeurs van Amsterdam heeft dinsdag gebalanceerd op de 500-puntengrens. De toonaangevende AEX-index sloot daar nipt boven op 501,73 punten. Dat is een daling van 7,37 punten (1,45 procent) ten opzichte van het slot van maandag, zo blijkt uit definitieve cijfers. De MidKap-index daalde 1,5 procent tot 443,20 punten.

Bekijk de video

In het laatste handelsuur was het volgens een handelaar "nog vechten om de 500-puntengrens". Het Damrak had vrijwel de hele dag moeite richting te bepalen. De AEX belandde in de ochtend even onder de 500-puntengrens om vervolgens op te klimmen tot ruim 508 punten. In de middag kreeg het negatieve sentiment langzaam weer de overhand en werd de gang naar beneden ingezet.

"De euforie van de laatste tijd zakt een beetje in. Beleggers en handelaren hadden deze week ingezet op een doorbraak van de Dow-Jonesindex door de 10.000-puntengrens.

Maar aangezien Wall Street nu in mineurstemming verkeert en deze week minder open is wegens Thanksgiving Day vrezen we dat de Dow dat niet gaat redden", verklaarde de handelaar.

Koninklijke Olie

Het negatieve sentiment kreeg ook de overhand doordat de OESO dinsdag teleurstellende vooruitzichten voor de Europese economie presenteerde. Slechts twee AEX-fondsen wisten winst te behalen. Koninklijke Olie prijkte bovenaan de index en klom met bijna 4 procent naar 56,40 euro.

Supermarktconcern Ahold eindigde als tweede met een bescheiden winstje van 0,3 procent op 32,90 euro.

KPN

Onderaan bungelden vooral technologie- en telecombedrijven. KPN was de grootste verliezer en daalde met 8,8 procent naar 6,02 euro. "Het verhaal dat KPN pas in 2004 delen van zijn vaste net mag verkopen, geeft het bedrijf nog minder ruimte", aldus een analist. ASML, KPNQwest, Getronics waren andere grote dalers met verliezen van 6,5 tot 8 procent.

Vendex KBB

Vendex KBB was de grote winnaar onder de middelgrote fondsen en steeg bijna 5 procent naar 10,60 euro. Het warenhuisconcern werd hiermee door beleggers beloond voor de eindelijk gerealiseerde verkoop van de verliesgevende speelgoeddochter FAO Schwartz.