BERLIJN - De staking in de Duitse publieke sector dreigt zich uit te breiden. Werknemers in acht van de zestien federale deelstaten hebben vrijdag ingestemd met werkonderbrekingen. Zij zullen maandag het werk neerleggen als de werkgevers hun plannen doorzetten om de werkweek onbetaald te verlengen tot veertig uur.

Afgelopen maandag legden ruim 10.000 werknemers in onder meer ziekenhuizen, kinderdagverblijven en vuilnisophaaldiensten in de deelstaat Baden-Württemberg het werk neer. Zij protesteerden hiermee tegen plannen om de werkweek van 38,5 uur op te schroeven naar 40 uur zonder die extra werktijd te vergoeden. De bond vreest een groot verlies van arbeidsplaatsen. Het was de eerste grote staking in de Duitse publieke sector in veertien jaar.

Volgens de Beierse tak van de vakbond Verdi leggen maandag onder anderen wegwerkers, universiteitspersoneel en leraren het werk neer. De vakbond voor de publieke sector Verdi vertegenwoordigt 2,4 miljoen werknemers. De bond liet weten bereid te zijn om vier tot zes weken te staken om de lokale en regionale werkgevers te dwingen van hun plannen af te zien. Volgens de voorzitter van Verdi, Frank Bsirske, kan de maatregel 250.000 arbeidsplaatsen kosten. Ook kan het leiden tot een afname van het aantal stageplaatsen en deeltijdbanen in de publieke sector, aldus Bsirske.

De onrust in de publieke sector valt samen met arbeidsconflicten in de Duitse industriële sector en de staalindustrie. Werknemers bij de autofabrikant BMW en het technologieconcern Siemens eisen een loonsverhoging van 5 procent. De werkgevers hebben dit verworpen. Zij vinden deze looneis onredelijk.