WOLFSBURG - Volkswagen heeft een omvangrijke reorganisatie aangekondigd. Die zal tussen nu en 2009 20.000 medewerkers treffen. Dat maakte het Duitse autoconcern vrijdag bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Het concern kwam met positieve prognoses voor dit jaar.

Volkswagen maakte voor het eerst sinds 2001 melding van een stijging van de jaarwinst. Netto verdiende het concern 1,12 miljard euro, een stijging van 62 procent ten opzichte van 2004. Het bedrag is hoger dan analisten hadden verwacht. In een reactie op het nieuws ging het aandeel VW op de effectenbeurs in Frankfurt omhoog met meer dan 7 procent.

De omzet bij Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, ging het afgelopen jaar 7,1 procent omhoog naar 95,3 miljard euro.

Modellen

Volkswagen introduceerde het afgelopen jaar een reeks nieuwe modellen, waaronder de Audi A4 en de Passat sedan. Volkswagen is onder meer ook eigenaar van de automerken Seat, Audi, Skoda en Bentley.

Volkswagen nam het afgelopen jaar al de nodige stappen om de kosten te drukken. Met zijn toeleveranciers kwam het concern lagere prijzen overeen. Daarnaast stemde het personeel in met langere werktijden tegen een lager loon. In ruil daarvoor kregen ze de garanties dat er nieuwe modellen in Duitsland zouden worden gemaakt.

Concurrentie

Autofabrikanten hebben het moeilijk door de grote concurrentie en de stijging van de grondstoffenprijzen. Eerder kondigde het Amerikaanse Ford aan 30.000 mensen te ontslaan. General Motors heeft besloten het mes te zetten in de salarissen van zijn topmannen.