DEN HAAG - Gepensioneerden die te veel inkomensafhankelijke zorgpremie betalen, krijgen hun geld dit jaar al terug. Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Hij komt tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die vindt het niet acceptabel dat de gepensioneerden tot volgend jaar op hun geld zouden moeten wachten.

Het gaat om ouderen die naast hun AOW meerdere aanvullende pensioenen ontvangen, omdat ze diverse dienstbetrekkingen hebben gehad. Over elk van die pensioenen wordt een zorgpremie van 4,4 procent ingehouden. Het effect kan zijn dat er te veel premie wordt betaald. De betrokkenen zouden dat geld weliswaar terugkrijgen, maar pas in 2007.

De Kamer trok hierover woensdag aan de bel. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zegde toe dat het kabinet zijn best zou doen om te zorgen dat de te veel betaalde premies dit jaar al worden terugbetaald door de fiscus. Hij zei er wel bij dat dat moeilijk zou worden.

Maar Wijn belooft nu dat de Belastingdienst tegen de zomer voor de teruggaaf zal zorgen. "Wij trekken alles uit de kast om dit probleem voor ouderen op te lossen."

Wetswijziging

De fiscus gaat degenen in kaart brengen die mogelijk te veel hebben betaald. Zij krijgen dat geld zo snel mogelijk terug, ineens of in delen. Daarvoor is wel wetswijziging nodig.

VVD-Kamerlid Dezentjé zei vrijdag "dolblij" te zijn met de aankondiging van Wijn. Denzentjé stelde samen met haar fractiegenote Schippers in december al schriftelijke vragen over het onderwerp, maar toen hield Wijn de boot nog af. Volgens haar kunnen naar verwachting enkele honderdduizenden ouderen nu een bedrag terugkrijgen dat kan oplopen tot zo'n 1000 euro per jaar.