VOORBURG - De Nederlandse inflatie is in januari flink gedrukt door onder meer de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (ozb). Dit heeft van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De consumentenprijzen stegen met 1,3 procent in januari ten opzichte van dezelfde maand in 2005. In december bedroeg de inflatie nog 2 procent. De verandering in de ozb droeg voor bijna 0,5 procentpunt bij aan de daling.

Kinderopvang

Behalve de ozb-maatregel is de daling van de inflatie volgens het CBS veroorzaakt door de fors gestegen bijdrage van de overheid aan de kosten voor kinderopvang. In veel gevallen is die bijdrage verdubbeld in vergelijking met vorig jaar.

Hoewel de tarieven voor gas en elektriciteit in januari fors opliepen, was deze stijging minder groot dan in dezelfde maand van 2005. Electriciteit werd vorige maand 5,7 procent duurder en gas 8,5 procent. De verhogingen een jaar geleden bedroegen 8 procent respectievelijk 15,5 procent.

Sterke drank

Tot slot werd de inflatie in toom gehouden door de goedkopere sterke drank na een verlaging van de accijns. De invoering van het nieuwe stelsel van zorgverzekeringen had volgens het CBS vrijwel geen invloed op de inflatie in januari.