HEERLEN - DSM heeft vorig jaar de grootste winst in zijn historie behaald. Het chemie- biotechnologie- en vitamineconcern uit Heerlen profiteerde vooral van kostenbesparingen en een aanhoudend sterke vraag naar fijnchemicaliën en hoogwaardige materialen.

DSM meldde donderdag een bedrijfsresultaat te hebben geboekt van 808 miljoen euro, een stijging van 44 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De nettowinst verdubbelde bijna tot 527 miljoen euro, terwijl de omzet met 5 procent groeide naar 8,2 miljard euro. De resultaten kwamen overeen met de verwachtingen van analisten.

"Alle divisies hebben aan het sterk verbeterde resultaat bijgedragen", aldus DSM-topman Peter Elverding. De divisie waarin de penicillinepoot is ondergebracht, bleef met een omzet van 1,5 miljard euro echter wat achter. De antibioticamarkt heeft hinder van een felle prijzenslag. Omdat DSM zelf de kosten heeft gedrukt door de productie naar lagelonenlanden te verplaatsen, liet de divisie toch een 40 miljoen euro hoger bedrijfsresultaat zien van 266 miljoen euro.

Crucell

In het vierde kwartaal van vorig jaar moest DSM een last boeken van 26 miljoen euro door het buiten gebruik stellen van locaties in Montreal en South Haven. Daar werden grondstoffen gemaakt voor de (bio-)farmaceutische industrie. DSM wil zich meer richten op het ontwikkelen van productiemethoden en heeft daarvoor onlangs de samenwerking met het Leidse biotechbedrijf Crucell verder aangehaald.

Met de vorig jaar aangekondigde meerjarenstrategie Vison 2010 richt DSM zich op de productie van hoogwaardige kunststoffen, ingrediënten voor voedingsmiddelen en industriële chemicaliën. Daarnaast houdt de multinational zich bezig met productentoepassingen voor de geneeskunde en de farmaceutische industrie.

Elverding

Elverding zei voor 2006 "een blijvend positief klimaat" te verwachten. Hij voorziet voor het eerste kwartaal een bedrijfsresultaat van 182 miljoen euro, gelijk aan dat van vorig jaar. De door beleggers gehoopte aankondiging van een programma voor de inkoop van eigen aandelen bleef achterwege. Mede daarom noteerde het aandeel in de openingshandel op de beurs in Amsterdam 1 procent lager.