UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen schrapt in 2007 honderden arbeidsplaatsen onder het kantoorpersoneel. Het gaat om een kwart van de bij elkaar 1200 arbeidsplaatsen bij twee afdelingen, die zich onder meer met de planning van materieel en personeel bezighouden. Er is een sociaal plan voorzien, liet bestuurder J. Piqué van CNV Bedrijvenbond weten.

De leiding - een directeur van NS Reizigers en de directeur personeelszaken van de NS-holding - heeft de vakbonden woensdag ingelicht over de plannen. De inrichting zou te duur zijn en er is te veel overhead, aldus Piqué.

"De NS wil zich wapenen voor de toekomst. Het bedrijf heeft nu het alleenrecht op het hoofdnet tot 2015. Als zich een andere vervoerder meldt, kan de NS het contract verliezen wegens te hoge interne kosten."

Ondanks het sociaal plan maken de mensen zich volgens de CNV-bestuurder zorgen. Niet zozeer omdat er mogelijk nog meer banen verdwijnen, "maar dat er nieuwe functies komen en iedereen moet gaan solliciteren". De meest recente ingreep onder het NS-kantoorpersoneel dateert van medio 2003. Voor het rijdend personeel zijn geen maatregelen ophanden. "Zij hebben werkzekerheid bedongen tot 2010."