AMSTERDAM - Wanbetalende bedrijven betalen sneller als ze worden geregistreerd op een online zwarte lijst dan bij andere incassomethodes. Advocaten, deurwaarders of incassobureaus boeken minder succes bij het innen van achterstallige betalingen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van het online incassobedrijf Incassoregister.nl .

Vijf advocaten, vijf deurwaarders en vijf incassobureaus werden ieder tien wanbetalers aangeboden. Advocaten ontvingen de betalingen volgens het onderzoek na 61 dagen. Incassobureaus hadden 33 dagen nodig om de verschuldigde bedragen te innen. Deurwaarders hadden de klus in zeventien dagen geklaard. Een wanbetaler die online op een zwarte lijst wordt gezet betaalt binnen vijf dagen, meldt de website.

Ook de opbrengsten van de hoofdsom verschilt per incassomethode. Deurwaarders, incassobureaus en advocaten haalden ongeveer veertig procent van het totaalbedrag op. Het internetbedrijf claimt meer dan zeventig procent van de schuld te innen.

Alleen incassoposten met een schuld tot tienduizend euro werden betrokken in het onderzoek. Bijna negentig procent van de schulden in het midden- en kleinbedrijf bevindt zich in deze categorie.