VOORBURG - Bedrijven in de Nederlandse industrie hebben in december vorig jaar 1,4 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand van 2004. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt. Het gaat om het percentage na correctie voor werkdageffecten.

De binnenlandse omzet steeg ten opzichte van december 2004 met 7 procent op jaarbasis. Dat kwam vooral door hogere afzetprijzen. Op de buitenlandse markt bleef de omzet vrijwel gelijk.

In totaal verkocht de Nederlandse industrie in december 3 procent meer. De afzetprijzen gingen gemiddeld met ruim 6 procent omhoog, dankzij prijsstijgingen in de aardolie-, chemische- en rubberindustrie. Het verschil in werkdagen had een negatief effect op de omzetontwikkeling van 4 procent, aldus het CBS berekend.

Over geheel 2005 heeft, volgens voorlopige CBS-cijfers, de industrie 6 procent meer omgezet dan in 2004. Die groei werd vooral gedragen door hogere afzetprijzen. De totale productie is per saldo zo goed als onveranderd gebleven.