GENEVE/BRUSSEL - De wereldhandelsorganisatie WTO heeft dinsdag uitgesproken dat het voormalige Europese importverbod op genvoeding strijdig is met regels voor wereldhandel. Ook de eigen belemmeringen in zes EU-landen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zijn illegaal, aldus diplomaten die het duizend pagina's tellende vonnis doorworstelden.

De Europese Unie hield de grenzen tot voor kort gesloten voor nieuwe varianten genmaïs en andere soorten die genetisch zijn aangepast om de teelt te vergemakkelijken. De EU was beducht voor de risico's voor gezondheid en natuur.

Bezwaar

De Verenigde Staten, Argentinië en Canada hadden bezwaar aangetekend tegen het importverbod. De VS, waar veel genteelt plaatsvindt, klaagden dat Amerikaanse boeren exportorders misliepen. Het gaat om een voorlopig oordeel, een definitief rapport verschijnt dit najaar. Maar dit wijkt doorgaans weinig af. De EU kan eventueel in hoger beroep gaan.

In een reactie stelde de Europese Commissie dat het momenteel geen importverbod meer heeft op genproducten. Sinds twee jaar mogen mondjesmaat nieuwe varianten op de markt komen, met name voor veevoer. Voor elke nieuwe variant is eerst grondig wetenschappelijk advies nodig.

Greenpeace Nederland stelt dat het WTO-vonnis niets verandert. "Ik denk niet dat de verkoop van Amerikaanse genmaïs en gensoja nu erg toeneemt", zegt Jeroen Scharroo, campagneleider genetische manipulatie bij Greenpeace. "De consument bepaalt wat er verkocht wordt. De weerstand in Europa is er gewoon."

De milieuorganisatie wijst op Griekenland, dat nog recent een eigen importverbod heeft afgekondigd. Scharroo erkent dat het erop lijkt dat de EU niet opnieuw een importverbod kan invoeren. "Maar daar is ook geen sprake van."