ROOSENDAAL - De Nederlandse onderneming Envosmart heeft plannen voor de bouw van vijftien dieselfabrieken in veertien lidstaten van de Europese Unie. Het jonge bedrijf wil diesel produceren uit afvalplastic. Binnenkort zal Envosmart de vergunningen aanvragen voor de bouw van fabrieken in Amsterdam en Eindhoven, zo liet directeur John Bouterse dinsdag weten.

In de twee Nederlandse fabrieken kan jaarlijks 21.000 ton afvalplastic worden omgezet in 19 miljoen liter reguliere diesel. Envosmart bouwt nog dit jaar de eerste fabriek in Duitsland, hier kan 42.000 ton worden verwerkt. Envosmart maakt gebruik van een techniek ontwikkeld door het Australische Ozmotech.

Etensresten

Envosmart zal voornamelijk 'lastig' afvalplastic verwerken, zoals verpakkingen met etensresten. De fabrieken zijn relatief schoon. "De emissie is nihil en er is weinig geluids- en stankoverlast", aldus de directeur.

Bouterse, afkomstig van Afvalverwerking Rijnmond (AVR), bracht met enkele investeerders 200 miljoen euro op tafel voor de realisatie van de plannen. Envosmart profiteert niet van belastingvrijstellingen, zoals die bijvoorbeeld voor biodiesel gelden. "Maar wij halen naar verhouding meer energie uit de grondstof (afvalplastic) dan bij de productie van biodiesel het geval is."

Envosmart heeft naast Duitsland en Nederland fabrieken gepland in Luxemburg, België, Slowakije, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Polen, Letland, Litouwen, Estland, Italië en Tsjechië.