DETROIT - Het verlieslijdende Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) gaat zijn jaarlijkse dividenduitkering halveren en het salaris van zijn topbestuurders flink verlagen. Het bedrijf hoopt op deze wijze geld te besparen nadat het vorig jaar een verlies had geleden van 8,6 miljard dollar. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Maandag werd de belangrijkste adviseur van GM-grootaandeelhouder Kirk Kerkorian, Jerome York, tot commissaris benoemd bij het autoconcern. York is altijd groot voorstander geweest van de ingrijpende maatregelen die nu bij GM worden doorgevoerd.

Het eerste effect van zijn benoeming liet niet lang op zich wachten. Het bestuur van GM besloot dinsdag het jaarlijkse dividend te halveren. De jaarlijkse dividendbetaling bedraagt dan 1 dollar per aandeel. Een halvering scheelt GM per jaar ongeveer 566 miljoen dollar. De laatste keer dat de autofabrikant zijn dividend verlaagde, was in 1992.

Salarissen

Verder werd bekend dat GM de salarissen van het hoogste management gaat verlagen. Ook daar heeft York zich sterk voor gemaakt. Zo wordt het loon van GM-bestuursvoorzitter Rick Wagoner gehalveerd. Het loon van andere topbestuurders gaat met een derde omlaag.

Verder wil het bedrijf zijn uitgaven voor de gezondheidszorg van zijn werknemers na hun pensioen beperken. Deze aanpassing moet de ziektekosten voor deze groep met ongeveer 4,8 miljard dollar reduceren en de jaarlijkse kosten voor belastingen met ongeveer 900 miljoen dollar verlagen.

Door de salarisverlagingen voor het bestuur hoopt GM de vakbond United Auto Workers (UAW) te bewegen meer concessies te doen op het gebied van ziektekosten en banenreducties. De bond heeft al toegestemd met een overeenkomst waarin de jaarlijkse uitgaven van GM voor de gezondheidszorg drastisch worden teruggebracht.

GM is momenteel ook in complexe onderhandelingen verwikkeld over de mogelijke verkoop van een meerderheidsbelang in zijn financieringstak General Motors Acceptance Corp. (GMAC). Twee potentiële kopers hebben zich hiervoor aangediend. Een consortium met het Amerikaanse bankconcern Citigroup en de durfkapitalist Cerberus en een groep met daarin de bank Wachovia en de investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR).

Een verkoop van een meerderheidsbelang in GMAC kan, volgens analisten, 11 miljard dollar opleveren. Daarmee kan de herstructurering van de verlieslijdende automobielactiviteiten van GM worden gefinancieerd.