LEIDSCHENDAM - De controle op gevaarlijke stoffen als dioxine, die niet in voedsel thuis horen, moet omhoog. De overheid moet hier de komende jaren extra mankracht en geld in steken, vindt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De koepelclub van de supermarkten zal deze week in een 'noodbrief' aan minister Veerman (Landbouw) aandringen op aanscherping van de controles, zei een CBL-woordvoerster dinsdag. "Dit heeft een mega-impact voor de hele voedselketen en kan grote schade aanbrengen. Dat moet je niet te soft aanpakken."

Geen gevaar

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maakte deze week bekend dat in varkensvlees te veel dioxine gevonden is. De inspectiedienst sluit ook niet langer uit dat dit vlees op de borden van de consument terecht is gekomen. De aangetroffen hoeveelheid van de kankerverwekkende stof vormt volgens de VWA geen gevaar voor de volksgezondheid.

De supermarktkoepel noemt het onbegrijpelijk dat de "veevoersector en de veehouderij het weer zover heeft laten komen". Daarbij heeft de organisatie er weinig begrip voor dat het Belgische bedrijf, dat de bron was van het grote dioxineschandaal van 1999, nu onder een andere naam de kans heeft gekregen veevoeringrediënten te leveren en zo opnieuw de fout in kon gaan.

Controlesysteem

Naast maatregelen van Veerman eisen de supermarkten dat de voedersector zelf met een beter controlesysteem dan het huidige extra garanties biedt voor veilig veevoer. Dat wil de organisatie afdwingen via het zogenoemde Eurep-Cap, het Europese label voor veilig voedsel.

LTO-voorzitter B. Constandse bekritiseerde vorige week in een brief aan de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) eveneens het huidige controlesysteem van de veevoederbranche en eiste extra maatregelen.

Problemen oplossen

Voor de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) staat nu het oplossen van dit incident voorop. "Eerst moeten we de problemen oplossen. Daarna komen andere zaken als aansprakelijkheidsclaims aan de orde", aldus een zegsman. Het PVE-bestuur bespreekt de kwestie woensdag in zijn vergadering.