LONDEN - British Petroleum (BP), dat evenals Shell en ExxonMobil een recordwinst heeft geboekt, geeft de komende jaren tussen 50 miljard en 65 miljard dollar terug aan de aandeelhouders. Dat heeft BP dinsdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn financiële resultaten.

In het afgelopen jaar heeft BP 19 miljard dollar gebruikt voor het inkopen van eigen aandelen en het uitkeren van dividend. Daarmee kwam het totaalbedrag aan aandeelhouders teruggegeven gelden in de afgelopen drie jaar op 40 miljard dollar.

In het vierde kwartaal kwam het resultaat op basis van vervangingskosten uit op 4,4 miljard dollar. Dat was 26 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2005 kwam de winst uit op 19,3 miljard dollar, precies een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De topman van BP, John Browne, heeft toegezegd dat hij ten minste 50 miljard dollar naar de beleggers zal terugsluizen tussen 2006 en 2008 als de olieprijs rond 41 dollar per vat schommelt.

"Ligt de olieprijs op 60 dollar per vat, dan kan dit bedrag oplopen tot rond 65 miljard dollar." De afgelopen twee jaar is de olieprijs hard gestegen. Dinsdag noteerde een vat olie bijna 65 dollar per vat.

In het laatste kwartaal vorig jaar heeft BP behoorlijk last gehad van de orkanen Dennis, Katrina en Rita aan de zuidkust van de Verenigde Staten. Daardoor produceerde BP minder olie. Ook de kosten van herstel knaagden aan de winst, maar de hoge olieprijs compenseerde dat ruimschoots.

De productie van olie en gas was 4,02 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Dat was 1,8 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2004. Exxons productie was in de laatste drie maanden van vorig jaar 0,9 procent kleiner, terwijl Shell 8,9 procent minder produceerde. BP zal dit jaar 15 miljard investeren, hoofdzakelijk in opsporing en winning.