ARNHEM - Akzo Nobel wil zijn farmaciedivisie Organon afsplitsen van de andere activiteiten en als zelfstandige onderneming naar de effectenbeurs in Amsterdam brengen. Dat heeft het concern dinsdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Na de afsplisting ontstaan twee onafhankelijke ondernemingen die volgens Akzo meer waarde voor de aandeelhouders opleveren. De verf- en chemieactiviteiten worden samengevoegd en ondergebracht in Coatings/Chemicals, die worden samengevoegd.

De nieuwe farmaciedivisie omvat behalve Organon ook Intervet en gaat Organon Biosciences heten. De divisie boekte in 2005 een jaaromzet van circa 3,5 miljard euro. Volgens Toon Wilderbeek, bestuurder van de farmaciepoot, heeft de nieuwe onderneming voldoende nieuwe medicijnen in de pijplijn om zelfstandig te groeien.

Het is de bedoeling om eerst een klein deel van Akzo's belang in de farmaciedivisie naar de beurs te brengen. Organon Biosciences zal waarschijnlijk binnen twee à drie jaar na de beursgang geheel zijn afgescheiden.