ROTTERDAM - Unilever maakt nog deze week bekend dat het een koper heeft gevonden voor zijn diepvriesactiviteiten. Dat schrijft de Britse krant The Independent maandag op basis van 'bronnen dicht bij het verkoopproces'.

Analisten schatten het verkoopbedrag in tussen 1,5 en 2 miljard euro. Volgens het dagblad zou Unilever de transactie komende donderdag wereldkundig kunnen maken. Op die dag publiceert het Brits-Nederlandse concern zijn bedrijfscijfers over 2005.

Unilever houdt de diepvriesactiviteiten, waaronder merken vallen als Iglo, Birds Eye en Findus, sinds september vorig jaar tegen het licht. In december werd frituursnackmerk Mora al van de hand gedaan. Als mogelijke kopers noemt The Independent de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Blackstone en Capvest. De laatste partij nam eind januari nog het Zweedse diepvriesmerk Findus over van investeringsgroep EQT.

De krant schrijft dat aandeelhouders mogelijk profiteren van een transactie. Behalve voor het aflossen van schulden, zou Unilever een deel van de opbrengsten willen uitkeren aan beleggers. Analisten vermoeden dat Unilever dit jaar dan meer eigen aandelen inkoopt.

Vorige week woensdag deed The Independent rond Unilever overnamegeruchten oplaaien. De krant schreef dat durfkapitalisten een miljardenbod voorbereiden op de onderneming. Ook toen baseerde het blad zich op anonieme bronnen.