AMSTERDAM - Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart Jan de Geus (CDA) heeft zaterdag in Groningen een brandbrief in ontvangst genomen van de regionale PvdA. Daarin wordt de bewindsman gevraagd zijn collega van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) op te roepen 'een keiharde toezegging' te doen voor steun aan bedrijven in de Eemsmondregio. Zij zouden worden bedreigd door de hoge energieprijzen. De PvdA vreest massa-ontslagen.

In de Eemsmond zijn bedrijven als Akzo Nobel en Aldel gevestigd, die veel energie nodig hebben. Zij zouden zwaar te lijden hebben onder de hoge energieprijzen. Die zijn volgens de PvdA in andere landen binnen de Europese Unie 'aanzienlijk lager' dan in Nederland. De reden daarvoor zou zijn dat in Nederland de gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs.

Het kabinetsbeleid zou leiden tot een slechte concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse bedrijven Volgens de PvdA heeft het al het verdwijnen van 250 banen in Delfzijl tot gevolg gehad. Er zouden tweeduizend banen op de tocht staan.

Maatregelen

Eerder voerden de bonden actie om de problematiek onder de aandacht te brengen in Den Haag. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de positie van de energie-intensieve bedrijven. De PvdA hoopt dat de regering dan maatregelen aankondigt om deze te steunen.

De Geus laat zaterdag via zijn woordvoerder weten 'dat de signalen uit het noorden bij hem bekend zijn'. Hij stelt zijn collega Brinkhorst op de hoogte.