PARIJS - BNP Paribas wil zich binnenvechten in Italië. De grootste bank van Frankrijk heeft aan het begin van het weekeinde een overnamebod uitgebracht op BNL. Het doelwit van BNP Paribas speelde een belangrijke rol in de heftige strijd die vorig jaar werd gevoerd om de Italiaanse bankensector open te breken voor buitenlandse investeerders.

BNP biedt 9 miljard euro voor de zesde bank van Italië. In aanloop naar het overnamebod hebben de Fransen overeenstemming bereikt met een groep aandeelhouders van BNL, die 48 procent van de aandelen in handen heeft. De Franse bank heeft hun aandelenpakket voor 4,3 miljard euro overgenomen.

Het miljardenbod werd uitgebracht vlak nadat de centrale bank van Italië definitief een streep had gehaald door een poging van verzekeraar Unipol om BNL in te lijven. Unipol zou financieel te zwak zijn om de overname aan te kunnen.

Aanval

Samen met de bank Antonveneta vormde BNL afgelopen jaar het middelpunt van een aanval op de Italiaanse bankensector, die door de centrale bank hardnekkig afgeschermd werd van buitenlandse inmenging. Terwijl ABN Amro de strijd aanging om Antonveneta, deed een Spaanse bank een bod op BNL. De Spanjaarden trokken zich uiteindelijk terug na tegenwerking van de voormalig centraal bankier Antonio Fazio en een tegenbod van verzekeraar Unipol. ABN Amro wist een uitputtingsslag om Antonveneta wel met succes af te ronden.

De pogingen om buitenlandse investeerders te weren, kostten Fazio uiteindelijk de kop. Het overnamebod dat BNP Paribas op tafel heeft gelegd, is het eerste sinds Fazio eind vorig jaar opstapte.

Voor BNP Paribas betreft het zijn grootste Europese expansiepoging in de geschiedenis. De beursgenoteerde bank heeft een marktwaarde van ongeveer 60 miljard euro. Na een overname van BNL zou dat oplopen tot 71 miljard euro, aldus BNP.