EINDHOVEN - De vakbonden hebben vrijdag een sociaal plan afgedwongen voor alle ontslagen werknemers van beeldbuizenfabrikant LG.Philips Displays in Nederland. Voor ruim tweehonderd werknemers die de dupe worden van het faillissement van de Nederlandse activiteiten van het bedrijf, wordt het leed verzacht door een ontslagvergoeding en begeleiding naar ander werk.

Vrijdagmiddag protesteerden circa 150 medewerkers van het bedrijf, dat een samenwerkingsverband is tussen Philips en het Zuid-Koreaanse LG. Electronics, bij het hoofdkantoor van het Nederlandse elektronicaconcern. Ontslagen werknemers dreigden in een gat te vallen, omdat door het faillissement van de Nederlandse activiteiten geen recht meer was op een sociaal plan. Formeel is het moederconcern geen partij volgens directeur H. Hendriks van Philips. "We springen vrijwillig in."

Vakbondsbestuurder R. Peters van FNV Bondgenoten tevreden: "Dit is te danken aan moederbedrijf Philips die een enorm sociaal gezicht laat zien. Dat geldt zeker niet voor LG." Het Koreaanse moederbedrijf heeft volgens Peters niks van zich laten horen.

Nadat maandag het faillissement was uitgesproken over de Nederlandse activiteiten, werd direct een doorstart in afgeslankte vorm bekendgemaakt van de vestigingen in Eindhoven, Sittard en Stadskanaal. De meeste ontslagen vallen in Eindhoven, waar ook de grootste vestiging zit.