VOORBURG - Het afgelopen jaar zijn ruim tienduizend faillissementen uitgesproken. Dat is het hoogste aantal ooit. Het betekent een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De groei is volgens het CBS volledig toe te schrijven aan eenmanszaken en natuurlijke personen. Dat laatste staat voor gezinnen of particuliere huishoudens.

Het aantal uitgesproken faillissementen van eenmanszaken lag in 2005 bijna een kwart hoger dan een jaar eerder. "Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de grote toename van starters op de arbeidsmarkt", aldus M. Vergeer van het CBS.

Volgens hem duidt het dalend aantal failliet gegane bv's erop dat de economie zich herstelt. De bv's namen met een aantal van 4400 nog wel ruim 40 procent van de totale hoeveelheid uitgesproken faillissementen voor hun rekening.

Vooral in de horeca, vervoer, opslag en communicatie gingen veel bedrijven op de fles. In die branches lag het aantal faillissementen meer dan een kwart hoger dan in 2004. Zo verdwenen vorig jaar 419 horecazaken.

Bij de particuliere huishoudens was er een stijging van het aantal failissementsverklaringen te zien van ruim 20 procent tot bijna 3300. Vergeer: "Elk jaar komen er meer gezinnen in de problemen. Daar kunnen een teruglopend inkomen, echtscheidingen en werkloosheid aan ten grondslag liggen. Ook zie je steeds vaker dat mensen op een onverantwoorde manier met hun geld omgaan."