AMSTERDAM - Gepensioneerden van Akzo Nobel hebben hun oud-werkgever gedagvaard om de nieuwe pensioenregeling van de onderneming. De oud-werknemers, ongeveer 1700 in totaal, proberen via de rechter de nieuwe afspraken, die erop neerkomen dat beleggingsrisico's meer bij de werknemers komen te liggen, ongedaan te maken.

Akzo Nobel bereikte na twee jaar onderhandelen in de zomer van vorig jaar overeenstemming met de vakbonden over nieuwe condities.

In de oude regeling garandeerde Akzo Nobel de uitkering, sinds kort staat het pensioenfonds op eigen benen en delen de deelnemers in het beleggingsrisico van het fonds.

De groep ontevreden pensionado's vormt maar een klein deel van het totale aantal oud werknemers van Akzo Nobel. Volgens een woordvoerder van het concern voert het pensioenfonds de oudedagsvoorziening uit van zo'n 32.000 mensen. Het belegd vermogen van het bedroeg in 2004 circa 4,7 miljard euro.

Akzo Nobel zei vrijdag alle vertrouwen te hebben in een goede uitkomst van de rechtszaak. De Arnhemse onderneming is van mening dat de nieuwe regeling eerlijk is voor alle deelnemers in het pensioenfonds en dat die regeling de belangen van zowel Akzo Nobel als alle werknemers dient. "Inhoudelijk voelen we ons gesterkt door de jarenlange voorbereidingen en studies die we hebben verricht naar het nieuwe stelsel. Juridisch denken we ook een goede zaak te hebben na ingewonnen advies", aldus de woordvoerder.