AMSTERDAM - Op de effectenbeurs in Amsterdam waren donderdag de ogen gericht op de uitzender Vedior en het olieconcern Shell. Beide bedrijven kwamen voorbeurs met hun cijfers.

De resultaten van Vedior vielen zeer goed op de beursvloer en het fonds noteerde een koerswinst van maar liefst 11,4 procent. Zwaargewicht Shell viel echter tegen (minus 2,6 procent) en dat zette de AEX mede op verlies.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam eindigde de handelsdag met een verlies van 5,29 punten (1,15 procent) op 450,41 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven ging 1,52 punten (0,3 procent) omlaag tot 567,87 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt lieten verliezen zien van respectievelijk 1,4 procent en 1,3 procent. Londen eindigde 0,9 procent in de min.

Daling

De Europese effectenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag. De graadmeters hadden onder meer te lijden onder de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) bij de volgende vergadering in maart de rente verhoogt. De ECB besloot donderdag de rente onveranderd te houden. Ook de forse koersdalingen op Wall Street droegen bij aan de terneergeslagen stemming in Europa.

Vedior was veruit de grootste stijger in de AEX. Het uitzendconcern presenteerde een bedrijfsresultaat over het vierde kwartaal van 68 miljoen euro. Dat was beter dan de markt had verwacht. Analisten waren vooral te spreken over de omzetontwikkeling in Nederland en de Verenigde Staten. Andere uitzenders konden profiteren van de goede cijfers van Vedior. Randstad won 0,8 procent en USG klom 3,9 procent.

Shell

Shell stond onderaan in de AEX. Het olieconcern liet weten in 2005 een winst te hebben behaald van bijna 23 miljard dollar. Dat is de hoogste winst in het Nederlandse bedrijfsleven ooit. Toch waren de beleggers niet tevreden. Zij vinden de winst van Shell maar bleekjes afsteken vergeleken met de meer dan 36 miljard dollar die branchegenoot Exxon Mobil vorig jaar verdiende. Daarnaast stond de oliesector ook onder druk door een daling van de olieprijs. Mede daardoor verloren het Franse Total en het Britse BP respectievelijk 2,8 procent en 3 procent.

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 2,6 procent. De grootste bank van Duitsland maakte bekend in het vierde kwartaal van vorig jaar met 714 miljoen euro fors meer te hebben verdiend dan in dezelfde periode een jaar eerder. De beleggers besloten echter hun winsten te verzilveren na de flinke koersstijging van het aandeel van de laatste tijd. Op de valutamarkt sloot de euro op een stand van 1,2100 dollar. Bij het slot van de Europese handel op woensdag was de euro 1,2085 dollar waard.