MADRID - De overname van het Europese staalbedrijf Arcelor door Mittal Steel zal niet leiden tot het verlies van arbeidsplaatsen in Europa. Dat heeft de bestuursvoorzitter van Mittal Steel, Lakshmi Mittal, donderdag gezegd tijdens zijn bezoek aan Spanje.

Het plan van Mittal, de grootste staalproducent ter wereld, om Arcelor, de nummer twee op de ranglijst, te kopen voor 18,6 miljard euro is in Europa op weerstand gestoten, hoofdzakelijk door vrees dat Mittal banen gaat schrappen. Die angst werd nog eens aangewakkerd door de uitlatingen van de topman dat de overname schaalvoordelen oplevert van jaarlijks 1 miljard dollar.

"Deze overname leidt niet tot het verlies van banen, maar juist tot het behoud ervan", aldus Mittal donderdag. De institutionele beleggers met belangen in Arcelor hebben hun steun aan de overnameplannen toegezegd, aldus Mittal.

Arcelor is vier jaar geleden ontstaan uit een fusie tussen staalbedrijven in Luxemberg, Frankrijk en Spanje. Arcelor heeft in de EU 78.000 arbeidsplaatsen.

Een overname van Arcelor door Mittal creëert een concern dat 10 procent van de wereldmarkt in handen heeft en 320.000 werknemers heeft. De gezamenlijke omzet zou uitkomen op 58 miljard euro.