FRANKFURT - De rente in de landen die de euro als munteenheid hebben, verandert voorlopig niet. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag op haar maandelijkse vergadering over de rente de bestaande tarieven te handhaven. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 2,25 procent.

De meeste analisten hadden al zien aankomen dat de rente in de twaalf eurolanden niet zou veranderen. Net als in januari, toen de ECB ook niet aan de rentestand sleutelde, houden ze het erop dat in maart de tarieven wel omhoog gaan. In december trok de ECB de rente voor het eerst in vijf jaar op.

De herfinancieringsrente, de rente die de centrale banken in rekening brengen over leningen aan de commerciële banken, ging toen met 0,25 procentpunt naar boven tot de nu geldende stand. Voor hogere rente in de nabije toekomst spreekt dat de inflatie in de eurolanden vorig jaar is uitgekomen op 2,2 procent. De ECB streeft ernaar de inflatie net onder de 2 procent te houden.

Bovendien duiden recente gegevens op een aantrekken van de economie, waardoor de centrale bank haar tarieven niet meer echt laag hoeft te houden. In Duitsland, de grootste economie in de eurozone, nam het consumentenvertrouwen de afgelopen maand toe tot het hoogste peil in vijf jaar.