PARIJS/TOKIO - Het Franse mediabedrijf Universal Vivendi krijgt alle aandelen in handen van Universal Studios Holding I Corp (USHI), de houdstermaatschappij die de muziekuitgever Universal Music Group (UMG) voor 100 procent bezit. Dat heeft Vivendi donderdag laten weten.

Om alle aandelen van USHI in handen te krijgen koopt Vivendi het belang van 7,66 procent van het Japanse bedrijf Matsushita Electrical Industrial Co. voor een bedrag van 1,15 miljard dollar.

USHI heeft behalve UMG onder meer ook een belang van 20 procent in NBC Universal, een gezamenlijke onderneming van het Amerikaanse bedrijf General Electric en het Amerikaanse tv-netwerk NBC. De joint-venture is actief in onder meer film- en tv-producties.

De houdstermaatschappij USHI zit ook goed in haar slappe was: 3,7 miljard dollar. Dat bedrag is binnengekomen door onder meer de sterke kasstroom die UMG en NBC Universal genereren. De aankoop voegt Vivendi tenminste een 30 miljoen dollar aan de nettowinst in 2006 toe. Universal is actief in muziek, mobiele telefonie, betaal-tv en games (computerspelletjes).