WASHINGTON - Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is in september geslonken. Ten opzichte van augustus daalde het met 31 procent van 27,1 miljard dollar tot 18,7 miljard dollar. Dat is het laagste bedrag sinds maart 1999.

De daling is grotendeels toe te schrijven aan gevolgen van de terreuraanslagen van 11 september, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

In de cijfers is een bedrag van 11 miljard dollar opgenomen dat buitenlandse verzekeraars uitbetaalden aan bedrijven die werden getroffen door de aanslagen. Dat wordt geboekt als vermindering van de import van diensten. Een ander drukkend effect van de aanslagen op het handelstekort was een afname van de boekingen van vliegtickets door Amerikanen bij buitenlandse maatschappijen.

De vermindering van het tekort in de handel in goederen en diensten is de grootste sinds de invoering van de bestaande berekeningsmethode in 1992. De import van de VS zakte in september in met 14 procent tot 96 miljard dollar, het laagste bedrag sinds maart 1999.

Het is de zesde achtereenvolgende maand met een neergaande lijn. De zwakte van de Amerikaanse economie leidt tot een vermindering van de vraag naar buitenlandse producten.

De export van de VS nam in september af met 8,5 procent tot 77,3 miljard dollar. Ook dat is het laagste peil sinds maart 1999. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans viel een stuk kleiner uit dan was verwacht. De meeste analisten hadden gerekend op een bedrag van 23 à 25 miljard dollar.