ELK GROVE - Het faillissement van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines is woensdag officieel opgeheven. De maatschappij kan na drie jaar weer gewoon gaan vliegen. "We hebben nu de basis om de concurrentie aan te gaan en een duidelijk beleid om de juiste diensten aan de juiste klanten tegen de juiste tarieven aan te bieden", verklaarde topman Glenn Tilton.

Vorige maand keurde een Amerikaanse rechter het benodigde reorganisatieplan van de luchtvaartmaatschappij goed.

Moedermaatschappij UAL heeft de afgelopen drie jaar hard ingegrepen om de financiën weer op orde te krijgen. Ze verlaagde de jaarlijkse kosten met 7 miljard dollar en haalde een streep door ruim 20.000 van de 83.000 arbeidsplaatsen.

United Airlines vroeg in 2002 uitstel van betaling aan. Het was toen na American Airlines de grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten. Hoge kosten, een sterk gestegen brandstofprijs en de concurrentie van de zogeheten prijsvechters kostten de maatschappij bijna de kop. Ook het wegblijven van passagiers na de terreuraanslagen in de VS van september 2001 bezorgde United veel hoofdbrekens.