DEN HAAG - Shell heeft in het vierde kwartaal 5,4 miljard dollar winst geboekt. Daarmee komt het jaarresultaat van het Nederlands-Britse olieconcern op 22,9 miljard dollar, de hoogste winst in de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven.

Een jaar eerder boekte Shell al een recordwinst van 17,6 miljard dollar. Donderdag presenteerde het op twee na grootste beursgenoteerde olieconcern zijn resultaten.

De kwartaalwinst, waarbij eenmalige posten en voorraadeffecten niet zijn meegeteld, is iets hoger dan de verwachting van analisten. Die rekenden gemiddeld op 5,385 miljard dollar. Vorig jaar kwam het resultaat uit op 5,22 miljard dollar.

De blijvend hoge olieprijs is de belangrijkste aanjager van het resultaat. De dagelijkse productie van olie en gas is in de laatste drie maanden van 2005 gedaald naar 3,5 miljoen vaten (van 159 liter) tegen 3,8 miljoen vaten een jaar eerder. Een deel van deze daling komt voor rekening van de orkanen die in het najaar door de Golf van Mexico raasden en een spoor van vernielingen bij olie-installaties achterlieten.

De gerapporteerde nettowinst kwam uit op 25,3 miljard dollar. In 2004, het jaar dat de stijging van de olieprijzen begon, rapporteerde het concern een resultaat van 18,5 miljard dollar.

Ondanks de orkaanschade heeft Shell zijn productieverwachtingen het afgelopen jaar waar weten te maken. Dit jaar zal het olieconcern niet veel meer olie en gas uit de grond kunnen halen.

De oliemaatschappij verwacht dit jaar flink wat geld terug te geven aan zijn aandeelhouders. Vorig jaar retourneerde het concern al 17 miljard dollar aan de aandeelhouders via de uitkering van dividend en het terugkopen van eigen aandelen. Dit jaar zal Shell in ieder geval voor 5 miljard aan eigen aandelen inkopen.