BRUSSEL/WENEN - De huidige lage btw-tarieven voor kappers, schilders en andere dienstverleners kunnen blijven bestaan tot eind 2010 dankzij een akkoord binnen de Europese Unie. Polen heeft lange tijd geprobeerd een overeenkomst tegen te houden, maar ging woensdagavond alsnog akkoord tijdens speciaal overleg in Wenen.

Kanselier Schüssel van huidig EU-voorzitter Oostenrijk maakte het nieuws bekend. De hele middag heeft hij ingepraat op de Poolse minister van Financiën Gilowska, die haar verzet uiteindelijk liet varen.

Nederland kent sinds 2000 een laag btw-tarief (6 procent in plaats van 19) voor kappers, fietsenmakers, schoenlappers en voor schilders en stucadoors van oude panden. De EU heeft het laatste woord over btw-kwesties en zonder akkoord zou het lage tarief per direct moeten worden afgeschaft. Een knipbeurt bijvoorbeeld zou dan opeens meer dan 10 procent duurder worden.

Vorige week werden 24 van de 25 lidstaten het eens over verlenging, maar Polen wilde meer btw-uitzonderingen. Het land heeft nu de toezegging gekregen dat er in 2007 een herziening komt.

Bovendien heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, erop gewezen dat sommige Poolse wensen, zoals lage btw voor nieuwbouw, al gedeeltelijk mogelijk zijn volgens bestaande regels.