MIAMI - Het moederbedrijf van de Amerikaanse hamburgerketen Burger King wil zijn keten van fastfoodrestaurants naar de effectenbeurs brengen. De beursgang staat gepland voor eind februari of begin maart. Via de aandelenuitgifte hoopt Burger King marktaandeel terug te winnen van zijn belangrijkste rivalen McDonald's en Wendy's International. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Burger King wil met een beursgang kapitaal aantrekken om verder te groeien. Het bedrijf heeft onder leiding van de in augustus 2004 aangetreden topman Greg Brenneman een reorganisatie doorgevoerd om de stagnerende verkoop tegen te gaan. Burger King staat sinds 2004 met Wendy's op een gedeelde tweede plaats op de ranglijst van grootste fastfoodketens ter wereld, na McDonald's.

Het Britse drankenconcern Diageo verkocht Burger King in 2002 voor 1,5 miljard dollar aan drie Amerikaanse investeringsmaatschappijen. Burger King, begonnen in 1954 in Miami, telt wereldwijd meer dan 11.000 vestigingen in ongeveer 60 landen. Het merendeel is in handen van franchisenemers.