AMSTERDAM - Telegraaf Media Groep (TMG) neemt samen met investeringsmaatschappij ING Corporate Investments Participaties Sky Radio over van het Amerikaanse mediaconcern News Corporation. De koopsom bedraagt 190 miljoen euro. Dat heeft het uitgeversconcern woensdag bekendgemaakt.

De groep Sky Radio exploiteert in Nederland de radiozenders Sky Radio 101FM, Radio Veronica en Classic FM. In Duitsland is het bedrijf eigenaar van Sky Radio Hessen. Sky Radio 101FM is op Radio 538 en Radio 2 na de meestbeluisterde radiozender van Nederland.

De overname komt niet als een verrassing. TMG liet in september al weten interesse te hebben in Sky Radio. Het probleem was dat TMG volgens mediawetgeving niet meer dan een derde van radio- en televisiebedrijven mag bezitten.

Het bedrijf heeft dat probleem omzeild door de handen ineen te slaan met een financiële investeerder en een minderheidsbelang van 30 procent te nemen in het consortium. De uitgever wilde niets zeggen over de verdeling van de investering. TMG mag het belang van ING in Sky Radio overnemen, als zijn marktaandeel in de Nederlandse dagbladen onder 25 procent daalt.

De onderneming heeft nu ongeveer 30 procent van de krantenmarkt in handen, aldus een woordvoerder. Na de verkoop van de regionale dagbladen Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad komt het belang in de buurt van een kwart.

De Britse krant The Times meldde woensdag dat Mecom, de investeringsmaatschappij van voormalig Mirror-bestuursvoorzitter David Montgomery, een bod heeft uitgebracht op de Limburgse dagbladen. Die zouden tot 140 miljoen euro waard zijn.

De woordvoerder van TMG wilde niet zeggen of er biedingen zijn ontvangen. "We zijn de interesse aan het peilen en bekijken tegen welke voorwaarden potentiële kopers de kranten zouden willen overnemen", aldus de zegsman. Voor de zomer moet helder zijn of de kranten worden verkocht en aan wie, zei hij.

Sky Radio past goed bij de ambitie van het uitgeversconcern, dat naast de gedrukte media ook radio en televisie wil maken. De onderneming heeft al belangen in televisie via zijn aandelenpakket van 20 procent in SBS Groep. Die onderneming, voorheen SBS Broadcasting, werd van de zomer van de Amsterdamse beurs gehaald door durfkapitalisten Permira en Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR).