MOUNTAIN VIEW - De Amerikaanse internetonderneming Google heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 372 miljoen dollar. Dat is een stijging van 82 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg tot 1,29 miljard dollar. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De winst per aandeel kwam uit op 1,22 dollar tegen 0,71 dollarcent een jaar eerder. De winst per aandeel is aanzienlijk lager dan de verwachtingen van analisten. Zij gingen in doorsnee uit van een winst per aandeel van 1,76 dollar. De omzet kwam wel overeen met de prognoses van analisten. De totale omzet steeg met 86 procent tot 1,92 miljard dollar. Dat is exclusief de betalingen die Google moet doen aan zijn zakenpartners.

Het aandeel Google verloor meer dan 19 procent na het slot van de effectenbeurs in New York. Beleggers hadden duidelijk op een nog hogere winst gerekend.

De winststijging van Google is vooral te danken aan een gestegen verkoop van advertenties. Ook wist Google wederom marktaandeel van zijn belangrijkste concurrent Yahoo af te snoepen. Volgens cijfers van het marktonderzoeksbureau ComScore Networks had Google in november bij alle zoekopdrachten op het internet een marktaandeel van 60 procent, terwijl Yahoo 19 procent van de markt in handen had.