NAARDEN - Stork stoot de printdivisie en het onderdeel WorkSphere af. Het bedrijf legt zich voortaan toe op de divisies Aerospace, Food Systems en Technical Services. Dit heeft het industriele conglomeraat woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2005.

Het besluit volgt op een periode van drie jaar die bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt zichzelf toekende om 'focus' aan te brengen in zijn onderneming. In die jaren speculeerde de markt er lustig op los, maar nu is er dus duidelijkheid over de toekomst van Stork.

Het bedrijf voert nog geen concrete gesprekken over de verkoop van WorkSphere en Prints, maar hoopt de desinvesteringen respectievelijk in de eerste helft en in de tweede helft van dit jaar af te ronden.

Het Naardense bedrijf maakte bekend in het vierde kwartaal van 2005 een bedrijfsresultaat te hebben behaald van 29 miljoen euro, 1 miljoen euro meer dan in de laatste drie maanden van 2004. De nettowinst in het vierde kwartaal steeg, als overnames en het afstoten van onderdelen niet worden meegerekend, met 8 procent tot 21 miljoen euro en de omzet daalde met 1 procent tot 492 miljoen euro.

De winst onder de streep voor heel 2005 bedroeg 93 miljoen euro, tegen 78 miljoen euro in het jaar ervoor. Stork geeft nog geen verwachting voor dit jaar.